Geschiedenis

het bombardement van rotterdam

Een heel belangrijk onderwerp in de geschiedenis van Rotterdam is natuurlijk het ontstaan van de haven en de industriële revolutie die zich daar plaatsvond in de 19e eeuw.

Maar iets dat zich onderscheid van de andere onderwerpen is het bombardement van de Rotterdamse Geschiedenis op 14 Mei 1940. Ten slotte waren er bijna 1000 mensen die om het leven kwamen en bijna 100.000 huizen verwoest.

Beginselen

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 hadden de Duitsers het militaire vliegveld Waalhaven overgenomen en landen met haast Duitse watervliegtuigen bij de Maasbruggen op de Maas.

De Nederlandse militairen stonden, met uitzondering van de in Rotterdamse mariniers, onder bevel van kolonel Scharroo.

Het leger was op dat moment niet in staat om de Maasbruggen weer over te nemen en de twee pogingen die daarna zijn gemaakt van de marine met torpedoboten en een torpedojager lopen op niets uit.

Maar, ondanks dat meerdere Duitse eenheden zich daar konden verdedigen, kon de vijand voor een tijdje niet verder meer konden oprukken.

Zwarte duivels

Het begon natuurlijk eerst met een veldslag van 5 dagen die in de periode van de Duitse aanval tot Nederlandse overgave zich afspeelde.

Wanneer het duidelijk werd dat de Duitsers vanuit Duitse overgenomen Rotterdam-Zuid via de Maasbruggen verder Holland wouden binnendringen, kregen de mariniers toen dus als taak om de Duitsers daar aan te vallen in een tegenaanval.

Het is in deze nutteloze strijd dat de moedige soldaten ‘zwarte duivels’  werden genoemd. Deze soldaten maakten de angstige Duitsers in man tegen man gevechten af met messen en werden afgeslacht.

Luchtaanval

Tussen 10 en 14 mei vonden tenminste twintig luchtaanvallen op en in Rotterdam plaats. Deze aanvallen werden uitgevoerd door de Luftwaffe, de Militaire Luchtvaart en Royal Air Force.

Het totaal aantal doden van de burgers in Rotterdam telt naar schatting uit tot 850-950.

Op 11 mei werd er rond 24:00 een hevig bombardement uitgevoerd door de leden van de Luftwaffe. Het doel van de Luftwaffe was de kazerne van de politietroepen aan de Westersingel.

Onder andere werd de Schietbaanlaan aangevallen met enkele voltreffers. Hier vielen 40 doden. De Nederlandse krijgsmacht had tijdens de meidagen in Rotterdam en omgeving door bombardementen en beschietingen in totaal 185 militairen verloren.

Het was nummer 1 prioriteit dat de Nederlanders zich zo snel mogelijk overgaven voor de Duitsers. Dat is ook wat er was gebeurt.

Uitkomst

De bommen die vielen in de Rotterdamse geschiedenis hadden meer dan 30.000 woningen en panden verwoest.

Daardoor kostte het in totaal als gevolg van dit bombardement 800 tot 900 mensenlevens. 550 uit die 900 zijn begraven in Crooswijk.

Wederopbouw van Rotterdam

Zo zagen we dat na de oorlog zowel Rotterdam als de rest van Nederland het land weer ging opbouwen. 

Op 24 mei 1940 werd het hele getroffen gebied door de Duitsers compleet overgenomen.  De verwoeste gebouwen werden compleet verwijderd waarbij ook de funderingen werden weggehaald. Hierdoor konden er compleet nieuwe gebouwen gebouwd worden.

Op 11 december 1941 liet Witteveen zijn plan zien aan de burgers en architecten. Door te weinig bouwmaterialen en mankracht tijdens de oorlog was weinig van het plan van Witteveen in de actualiteit uitgevoerd.

Na het vertrek van Witteveen begon Cornelis van Traa, zijn opvolger in 1944 opnieuw met de herziening van het Plan Witteveen.

Op 28 mei 1946 werd het Basisplan eindelijk door de gemeenteraad van Rotterdam met veel enthousiasme aangenomen.

In 1946 werd de minister voor de Wederopbouw Johan Ringers Cees van der Leeuw. Hij werd toen de gemachtigde voor de wederopbouw van Rotterdam. 

Van toens af aan werd beetje voor beetje Rotterdam zoals we het nu zien!

Maar de het een tevens bovendien daarentegen ook als dan